• AdobeStock_57561383 huis reddingsboei klein formaat.jpg AdobeStock_57561383 huis reddingsboei klein formaat.jpg
    14-04-2020
    tot 1 juli geen gedwongen verkoop eigen woning

Tot in ieder geval 1 juli 2020 zullen woningeigenaren met een achterstand in de betaling aan hun bank of verzekeraar niet worden gedwongen hun huis te verkopen. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft bekend gemaakt dat banken en verzekeraars dit met de overheid hebben afgesproken. 
 

De reden van deze afspraak is de Coronacrisis. Het wordt belangrijk gevonden dat eigenaren in hun woning kunnen blijven. 

 

Werkgevers en werknemers kunnen rekenen op financiële steun van de overheid zodra hun inkomsten wegvallen. Veel mensen kunnen zo hun maandelijkse lasten toch betalen. 

 

Voor huishoudens die in de problemen komen geldt dat hypotheekverstrekkers dan naar passende oplossingen zullen zoeken, zoals het afspreken dat andere termijnen worden voldaan of dat uitstel van betaling wordt verleend.

 

Van gedwongen verkoop zal tot tenminste 1 juli geen sprake zijn.

 

Het gedwongen verkopen van een woning komt jaarlijks circa 500 keer voor. Het gaat dus om een relatief laag aantal keren. Dit lage aantal wordt bereikt doordat veel hypotheekverstrekkers veel aandacht besteden aan vroegtijdige signalering van betalingsachterstanden. Begeleiding van klanten zorgt er vaak voor dat een gedwongen verkoop kan worden voorkomen. 

 

De nu geldende uitzondering geldt niet voor gedwongen verkoop vanwege criminele activiteiten, fraude, oneigenlijk gebruik van de woning, bedreiging of leegstand.


 

Gerelateerd
03-11-2020

Wat moet je als verhuurder doen wanneer een kantonrechter 'A' zegt, terwijl de eerder Raad van de State 'B' zei? Wat kun je doen tegen een hennepkwekerij in jouw verhuurde woning?

21-12-2020

De Nederlandse gerechtsdeurwaarders verwachten het komende jaar vaker te maken te krijgen met particulieren en ondernemers die als gevolg van het coronavirus in financiële problemen komen.
 

 
206