• Fotolia_79147819 BVV Percentage Man in Paars Fotolia_79147819 BVV Percentage Man in Paars
    09-12-2020
    Nieuwe 'beslagvrije voet' in aantocht

De ‘beslagvrije voet’ is een deel van het inkomen dat bij een beslaglegging op bijv. het salaris niet onder het beslag valt en door een werkgever of uitkerende instantie aan de werknemer met een schuld kan worden overgemaakt.
 

Heeft deze recht op een hoger inkomen, dan wordt het meerdere overgemaakt aan de gerechtsdeurwaarder. De ‘beslagvrije voet’ is bedoeld om iedereen die met een beslag te maken krijgt te verzekeren van een basisinkomen waarmee de meest noodzakelijke vaste laten betaald kunnen blijven worden.

De berekening van de ‘beslagvrije voet’ is nu een enorm karwei, waarbij de schuldenaar voor een groot deel de informatie moet verstrekken. Dat leidt regelmatig tot problemen. In de boogde nieuwe berekeningswijze zal – zo wordt gesteld door de Staatssecretaris – de uitkomst minder afhankelijk zijn van de input van de schuldenaar.

Omdat er nieuwe wetgeving moet komen om het e.e.a. in de praktijk te brengen is het de verwachting dat de gewijzigde berekening op zijn vroegst op 1 januari 2017 wordt ingevoerd.

Naschrift: dit nieuwsbericht plaatsten wij op 29 december 2015 op onze website. Pas per 1 januari a.s. is de nieuwe beslagvrije voet ook daadwerkelijk een feit (!).

 
206