• AdobeStock_136021492 bestuurder auto KLEIN AdobeStock_136021492 bestuurder auto KLEIN
    21-10-2020
    die auto is...van mij...nee, van mij

Een regelmatige discussie die terugkeert binnen de werkzaamheden van gerechtsdeurwaarders gaat over de eigendom van zaken als inboedel, auto, caravan en soms zelfs de hond.

Anders dan veel mensen veronderstellen levert de registratie van een voertuig bij de RDW geen keihard bewijs van eigendom op. Een auto kan naam van A staan en toch eigendom zijn van B. De vraag wie eigenaar is komt regelmatig aan de orde naar aanleiding van een beslag op de auto. Regelmatig wordt een auto bij de RDW snel op naam van een ander gezet. Daar komt een schuldenaar niet zo maar mee weg.

 

In het vonnis van de Rechtbank Limburg van 18 oktober 2017 werd een zaak behandeld waarin de gerechtsdeurwaarder beslag had gelegd op (o.a.) een auto en een hond van schuldenaar A. Dit was gedaan op verzoek van schuldeiser B die een substantiële vordering op mevrouw A heeft. De zoon van mevrouw A, student C, kwam in Kort Geding op tegen het beslag en de voorgenomen verkoop. Hij had de auto gekocht, de auto had ook wisselend op zijn naam geregistreerd gestaan bij de RDW en hij gebruikte (naar eigen zeggen) de auto ook regelmatig om naar school te gaan en om met vrienden te gaan stappen.

 

Toch lukte het student C niet de voorzieningenrechter te overtuigen. Er waren veel andere omstandigheden die niet te rijmen waren met zijn verhaal. Die was in zijn oordeel heel duidelijk: moeder en zoon hadden geprobeerd de eigendom te verhullen en daarmee bewust de schuldeiser misleid en geprobeerd de auto aan verhaal door de schuldeiser te onttrekken. De auto mag verkocht worden.

 

En ook de hond ontkwam niet aan het oordeel van de rechter: het beslag op hem werd eveneens gehandhaafd.

 

Bron: rechtspraak.nl (ECLI:NL:RBLIM:2017:10437)

Gerelateerd
09-09-2020

De 'wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen' (WSNP) maakt onderdeel uit van de Faillissemenstwet en is bedoeld om mensen met een uitzichtloze schuldpositie te helpen.

 
206