Vragen?036 - 534 5688info@almeregdw.nl

Als ondernemer heeft u vast wel eens een factuur ontvangen die u aanvankelijk dacht te moeten betalen, misschien ook wel betaald heeft, maar waarvan u zich (op tijd?) realiseerde dat deze nergens op gebaseerd was. Niet op afspraken, niet op een bestelling, nergens op.
 

Bij dergelijke facturen wordt door de afzenders veel aandacht besteed aan de lay-out. Logo’s, kleur- en tekstgebruik worden zo ingevuld dat alles betrouwbaar overkomt. Vaak wordt geprobeerd de suggestie te wekken dat u te maken heeft met een bekende marktpartij. De kans dat u zo’n factuur denkt te herkennen als een die afkomstig is van een bestaande relatie is immers aanzienlijk.

 

Vaak ook worden de brieven zo opgesteld dat deze op facturen lijken, maar blijkens de kleine lettertjes niet meer dan een aanbieding zijn. Mogelijk voor een niet bestaand of slecht product of voor een ongewenst lange termijn.

 

Afzenders van dit soort post gokken er op dat de brief op het verkeerde bureau belandt, dat er door drukte niet goed naar gekeken wordt of dat door het vaak niet zo grote bedrag ‘gewoon’ betaald wordt. Aan kleinere bedragen wordt nu eenmaal vaak (ten onrechte) binnen bedrijven minder aandacht besteed.

 

Dit alles valt onder acquisitiefraude. Op 2 februari j.l. heeft de Tweede Kamer ingestemd met een wetsvoorstel waarin acquisitiefraude strafbaar gesteld wordt met een boete van maximaal € 81.000,00 of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar. Ook in het civiele recht worden aanpassingen doorgevoerd, zodat ondernemers zelf ook maatregelen kunnen nemen tegen dit soort praktijken. De nieuwe regels moeten het mogelijk maken effectiever te kunnen optreden tegen deze praktijken.

Gerelateerd
15-11-2016

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is vandaag een voorlichtingscampagne gestart om consumenten te activeren oneerlijke praktijken in de incassobranche te herkennen en hierop te reageren.
 

 
206